Oyuncaklardaki tehlike!

Hangi anne baba bebeğinin kötülüğünü ister ki; aldığımız oyuncaklar, kıyafetler, birbirinden güzel ayakkabılar, aksesuarlar, hepsi bebeğimiz için en iyisi olsun diye alınan, yapılan şeyler.

Oyuncaklardaki tehlike!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

 

Çocuğumuza oyuncak almıyoruz diye eleştirildiğimizi biliyormuydunuz? Şimdi en kral oyuncak mağazasından içeri bir girin, içeri girin diyorum ama, biz geçen gün içeri dahi giremedik, çünkü; oyuncakların yaymış olduğu o kokular öyle yoğundu ki, bir büyük olarak biz bile nefes almakta zorlandık ilk etapta.

Bir zaman sonra beyin alışıyor tabiki o kokuya, daha sonra almıyorsunuz o kokuyu, belli bir süre sonra da bağımlı yapıyor minicik bedenleri, Ne kadar acı bir tablo değil mi? 

Her oyuncak kendi çapında harika görünse de nasıl maddelerden nasıl boyalardan yapıldığını araştırınca, bir bebeğin bir çocuğun eline nasıl verilir diye düşünmeden edemiyoruz. 

Çocuk bu, oyuncakta mı oynamayacak deniyor, evet tabiki de oynayacak. Ama...

Ebeveyn olarak seçici olmak bizim görevimiz, o an için keyifli vakit geçirmesini bir kenara bırakıp sağlığını bozmaması için seçici olmalıyız. Bizler seçici oldukça, araştırdıkça, bu ucuz zararlı maddelerden yapılan oyuncakları almadıkça, inanın üretimi azalacak belkide hiç kalmayacak.

Oyuncaklardaki tehlike!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

ÇOCUK NE KADAR KÜÇÜKSE KİMYASALDAN ETKİLENME ORANI DA O DERECE FAZLADIR

Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Kaçak yollardan yurda getirilen ve denetimden geçmeyen bazı oyuncak türlerinin ağır metal içerdiğini bu zararlı maddelerin başında kurşunun geldiğini belirterek, "

Bunun yanında azo boyaları da zararlı. Plastiği yumuşak hale getirmek için fitalat gibi birçok kimyasal madde kullanılıyor. Son dönemde hayatımıza giren kimyasal madde sayısı 80 bini geçti. Bunların hiçbiri yeteri kadar denetimden geçmiyor maalesef. Olumsuzlukları da ancak kullanıldıktan sonra ortaya çıkıyor"

"Çocuk ne kadar küçükse kimyasaldan etkilenme oranı da o derece fazla. Hormon bozucu ve kanserojen maddelerden küçük çocuklar daha fazla etkileniyor. Çocukların hücreleri daha hızlı bölündüğünden onların vücutları bu tür maddelere karşı daha hassas. Özellikle küçük çocukları çok iyi korumak lazım. Mesela Bisphenol-A iki yıl kadar önce çocuk biberonlarında kullanılıyordu ama yasaklandı. Çocuk bardaklarında da yasaklanması gerekli."

"AHŞAP VE SERAMİK OYUNCAKLARI TERCİH EDİN"

oyuncak seçiminde yaş aralığına dikkat edilmesi ve çocuğun aktif kullanacağı türden olmasına özen gösterilmesi gerektiğini de kaydetti. Ailelerin mümkün olduğunca doğal ürünlere yönelmesi önerisinde bulunan Küçükusta,

"Ailelerin tahtadan ve seramikten yapılmış oyuncakları tercih etmeleri daha faydalı olur. Boyalı ve albenili oyuncaklardan kaçınılmalı" diyerek bizleri uyarıyor.

Bebeğinize aldığınız dişlerini kaşımak için sık sık ağzına götürdüğü o plastik ördekten kurşun, aldığınız plastik ve boyalı oyuncaklardan 80 bin çeşit fitalat'ın vücuduna girdiğini unutmayın.


  • Gözle görülmesede bu maddeler size

  • İşitme bozukluğu
  • Kansızlık
  • Böbrek ve beyin iltihaplanması
  • Kısırlık
  • Bilişsel ve davranışsal bozukluklar
  • Kanser
  • Hormon bozukluğu olarak geri dönebilir!
Çocukları mutlu edip, sevindirelim derken, onları zehirlemeyin!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

Tam da bu noktada  tegu  ve  funfunbabydesing  markaları imdadımıza yetişti. İki firmada doğa dostu, bebek dostu..

Tegu ; mıknatıslı doğa dostu ahşaptan üretilmiş bir oyuncak, hepimizin bildiği gibi her çocuğun içinde sonsuz bir hayal gücü var.

Günümüzün gelişmiş oyuncakları ve yoğun hayat temposu çocukların yaratıcı oyunlar oynama şansını bizce gittikçe ortadan kaldırıyor.

Uzmanlar da bu durumun çocukların düşünce ve duygu gelişimlerine de yansıdığını açıkça belirtiyor.

Tegu 'nun sunduğu 'serbest oyun' modeli ile çocuklar üretkenliklerini geliştirirken, düşünce sistemlerini de genişletebiliyorlar. 

Nil şu an 1.5 yaşında ve onun yaşına uygun olan  Tegu Jungle seyehat setini  temin ettik.

Aldığınız herhangi bir setteki bloklar, diğer tüm Tegu mıknatıslı blokları ile uyumlu, bu yüzden aldığınız her oyuncak çocuğunuz için daha fazla seçenekli blok haline geliyor.
Oyuncaklardaki tehlike!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

Nil önce hepsini tek tek inceledi ;) çünkü tahtalar mıknatıslı bir tarafı itiyor, diğer tarafı çekiyor.

Uzun bir süre taktı söktü taktı söktü ve kendince şekiller çıkarmaya başladı ortaya. 

Açıkçası Nil uyuduğunda uzun bir sürede biz uğraştık bu minik tahtalarla, örnek şekilleri yapmaya çalıştık.

Bizim için önemli olan bir diğer kısmı da ürünlerin içeriği oldu; 

Ürün malzemesi: Çevre dostu, sürdürülebilirlik esasına uygun olarak Orta Amerika ormanlarından temin ediliyormuş.

Ve ürünler %100 güvenilir, toksik madde içermeyen, su bazlı lake.

Bizim için önemli konulardan bir diğeride sürdürülebilirlik..
Tegu  markası bir ağaçtan 1200 set blok ürettiğini belirtiyor ve her satılan ürün ile de en az bir ağaç diktiklerini vurguluyorlar .

Tegu  ailesine bebeklerimize sağlıklı ürünler ürettiği, sağlık ve çevreye hassasiyetle yaklaştıkları için teşekkür ediyoruz..

Her üreticinin de bu hassasiyete sahip olmasını temenni ediyoruz .

Funfunbabydesing  ise Benzeyen bebek, organik ve doğal ürünlerle üretilen oyuncak, uyku arkadaşı ve aksesuarlardan oluşan büyük bir ürün yelpazesine sahip. Tamamı el yapımı oyuncaklar olup, %100 organik sertifikalı ipler ile doğal antibakteriyel ve antialerjik ipler kullanılarak üretilmektedir. Bebek ve çocuklarımızı peluş oyuncaklardan uzaklaştırmak, çocukluğumuzda sahip olduğumuz el yapımı bebek ve oyuncaklara çocuklarımızın da sahip olması amacıyla oldukça geniş ürün yelpazesine sahip bir firma. 

Oyuncaklardaki tehlike!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

Alerji denilen şey artık çocuklarımızı ele geçirmiş durumda, peluş oyuncaklar ,geniş taban halılar, alerjiye sebebiyet veren evimizde ki benzer ürünlerdir. Bir bebek için en az gıda tüketimi kadar oyuncaklarla geçireceği zaman da çok önemlidir. Onların ten ve ağız yoluyla yapacağı temaslarda herhangi bir hastalık kapmaması için peluş plastik sentetik oyuncak alınmamasına özen göstermek gerekiyor.

 Bu tarz plastik peluş vb bebek oyuncaklarının büyük bir kısmı genellikle kimyasal maddelerden üretiliyor. Demir, cam, bakır, plastik ve kimyasal boyalarla üretilmiş olan oyuncaklar; bakteri, mikrop ve çeşitli hastalıklara kapı açan dış etmenlerin birikmesine sebep olup çocuklarımızı biz farkında olmadan hasta ediyor.

Bu yüzden bebek oyuncakları seçiminde organik, örme, ahşap oyuncaklar olmasına ve güvenilir ürünlerden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. 

Oyuncaklardaki tehlike!

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

forHealthy - Gerçek Sağlık Uygulaması

Tıklayın...

Oyuncak seçiminde bir diğer kriter de; Birkaç farklı parçadan ziyade bütün olarak kırılma riski taşımayan yumuşak oyuncakların tercih edilmesinde yarar olduğu söyleniyor. Tüm bunların dışında oyuncak seçimi esnasında kız ve erkek çocukların ilgisine yönelik faktörleri de göz önüne almak gerekir. Önceliklerini arabalar ve silahlara yoğunlaştıracak olan erkek çocuklar için silahlı oyuncaklardan uzak durulması şarttır. Bu tarz oyuncaklar yerine daha genel mesajlar içeren oyuncakların tercihi zeka ve el beceri gelişiminde de büyük katkı sağlamış olacak. Kız çocuklarında ise belli bir renge odaklanmak yerine rengarenk seçeneklerde bulunarak onların daha neşeli zamanlar geçirmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Ülkemizde son on sene içerisinde piyasaya sürülmüş olan oyuncakların sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğunu söyleyebiliriz. Doğal maddelerden uzak, mikrobu içerisinde hapsetmeye müsait olan bu oyuncaklar, özellikle de 0 - 6 ay grubundaki bebekler için büyük tehlike oluşturmaktadır.

Unutmayalım ki; zararlı ne varsa doğada, çoğalması bizlerin elinde, bizler tercih etmez isek üretilmez, azalır ve kaybolurlar .


İçeriğimizi paylaşın.